Wat is een automatisch uurwerk en wat is het verschil met een normaal uurwerk?

Wat is een automatisch uurwerk en wat is het verschil met een normaal uurwerk?

Een automatisch uurwerk, ook wel bekend als een automatisch horloge of een mechanisch uurwerk, is een type uurwerk dat wordt aangedreven door de beweging van de drager. Het belangrijkste kenmerk van een automatisch uurwerk is het gebruik van een rotor, een metalen gewicht dat vrij kan draaien binnenin het horloge.

Wanneer iemand het automatische horloge draagt en beweegt, beweegt de rotor heen en weer als reactie op de polsbewegingen. Deze beweging zorgt ervoor dat een veer, bekend als de hoofdveer of de opwindveer, wordt opgewonden. De opwindveer slaat energie op terwijl het horloge wordt gedragen. Deze opgeslagen energie wordt vervolgens geleidelijk vrijgegeven om het horloge van stroom te voorzien en de uur- en minuutwijzers aan te drijven.

Het belangrijkste verschil tussen een automatisch uurwerk en een normaal uurwerk, zoals een kwartsuurwerk, is de aandrijfmethode. Een normaal uurwerk maakt gebruik van een batterij om elektrische energie te leveren aan een kwartskristal, dat op zijn beurt de beweging van de wijzers reguleert. Een automatisch uurwerk daarentegen gebruikt mechanische energie, die wordt gegenereerd door de beweging van de drager, om het horloge van stroom te voorzien.

Naast het feit dat het aangedreven wordt door beweging, worden automatische uurwerken ook gewaardeerd vanwege hun vakmanschap en ambachtelijke kwaliteit. Veel horlogeliefhebbers waarderen de complexiteit en het traditionele karakter van een automatisch uurwerk. Het regelmatig dragen en bewegen van een automatisch horloge is belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed blijft functioneren, aangezien de opwindveer moet worden opgewonden om het horloge van energie te voorzien.

Kort samengevat is een automatisch uurwerk een mechanisch horloge dat wordt aangedreven door de beweging van de drager, terwijl een normaal uurwerk, zoals een kwartsuurwerk, gebruik maakt van een batterij om elektrische energie te leveren.

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.